Bedre opplevelser med trådløs teknologi

Det høres kanskje rart ut at trådløs internett skal gjøre opplevelsen bedre på Akvariet i Bergen. Men Akvariet har en spennende plan - som krever lynrask internettlinje.

Fremtiden byr på mange muligheter

– Her tenker vi en gang i fremtiden å montere et 360 graders kamera. Med VR-briller kan du plutselig oppleve at du er inne i fiskestimen og ser ut på deg selv.

Administrerende direktør ved Akvariet i Bergen, Geir Olav Melingen, snakker entusiastisk om hva teknologien i fremtiden kan gjøre for å forsterke og forbedre opplevelsen når du besøker Akvariet.

– Hvert år besøker omtrent 20 000 barnehagebarn og skoleelever Akvariet i Bergen. De har alltid vært viktige for oss - og vi for dem. Barn og unge blir stadig mer opptatt av teknologi, og det blir stadig vanskeligere for oss å tilfredsstille deres nysgjerrighet. Etter et skolebesøk kom det unisont fra elevene i en tiende-klasse: ”vi vil ha trådløst internett”, forteller Melingen.

Planen er å utvikle en læringsapp til bruk på Akvariet. Den skal tilby noe mer enn de statiske plansjene, og på den måten vil både unge og eldre lære og huske mer av besøket. Men for å lykkes med satsingen, trenger Akvariet en skikkelig rask internettlinje.

Utfordrende bygg

Lill Merethe Haug hos BKK vet godt hvilken utfordring Akvariet står overfor.

– Akvariet er et av de mest utfordrende stedene å få til et godt trådløst internett. Det er et gammelt bygg med mange kriker og kroker. Signalene skal frem på de vanskeligste plasser og takle mange enheter. For at det trådløse internettet skal fungere, er Akvariet helt nødt til å ha en lynrask linje inn, forteller Lill-Merethe Haug, key account manager i BKK.

Dessuten er det mange folk innom samtidig, noe som setter ekstra store krav til en rask linje.

– Det er helt klart utfordringer å sikre stabile og gode linjer inn. En stor utfordring er at det er store forskjeller fra de roligste til de travleste dagene her. Da krever vi å få de hurtigste linjene inn slik at beaconsene kan brukes overalt, påpeker Melingen.

ORDNER FIBER: Lill Merethe Haug hos BKK hjelper Akvariet med å legge inn fiber.

Beacons og læring

For å skape mer nysgjerrighet og læring blant de unge, holder Akvariet på med å lage en mobil læringsapp. Den skal ta i bruk såkalte beacons.

– Vi prøver å se hvordan vi kan bruke teknologi til å skape enda større nærhet til dyrene. Vi holder derfor på å utvikle en mobil læringsapp hvor vi vil ta i bruk beacons som gjør at når du kommer innen for en definert avstand, vil det åpne opp informasjon på telefonen din. Det er som et supplement til de tradisjonelle plakatene som vi bruker i dag, sier Melingen.

Planen er å videreutvikle appen slik at læringsappen blir tilpasset ulike aldersgrupper. Samtidig ønsker Melingen å bruke teknologien til å skape enda tettere nærhet til dyrene.

KJENDISENE: Pingvinene på Akvariet er veldig godt likt.

Nærhet og kunnskap

- Nærheten til dyrene er det viktigste i Akvariet. Vi ser hva slags fantastiske ting som skjer når folk møter dyrene på nært hold. Og vi som jobber her merker det selv hver dag. Den nærheten får du ikke ved å se dyr på TV, sier Melingen.

BKK er også opptatt av nærhet, men på en litt annen måte.

- For vår del handler det om å ha et godt forhold til kundene våre, og ikke minst at vi har en unik lokalkunnskap. Gjennom arbeidet med å legge strøm til alle på Vestlandet, sitter vi på en unik lokalkunnskap. Det gjør at vi finner gode løsninger for legging av fiberlinjer selv på vanskelige steder som Akvariet på Nordnes. Vi kjenner hver krinkel og krok i Hordaland, og vet hva som må til for å legge fiberlinjen helt frem til kunden, avslutter Haug.