De største konsertene er avhengig av lynrask fiber

Når Bergen Live arrangerer de største konsertene på Koengen, skrur BKK hastigheten på fiberlinjen opp til ”elleve”.

En av mange konserter på Koengen - Fotograf: Jarle H. Moe

Fra den fiktive dokumentarfilmen, Spinal Tap (1984), forteller gitaristen om sin helt spesielle forsterker, som i motsetning til andre forsterkere, kan skrus opp til elleve når de virkelig skal ta i. På samme måte skrur BKK opp farten på fibernettlinjen når Bergen Live arrangerer de største konsertene på Koengen.

For når verdens største artister skal streame konserten live til hele verden, sørger BKK for en lynrask og stabil internettlinje.

Superstjerner krever superfart

– Artistene stiller høye krav til oss. Vi forvalter den viktigste inntektskilden deres, og derfor må konserten bli en suksess. Alt må fungere, inkludert strøm og fiber, understreker Frank Nes, daglig leder i Bergen Live.

De store artistene har med seg et økosystem av mennesker som setter opp kontorer der de drifter alt som har med konserten å gjøre. De har med seg det meste, men fiber er vanskelig å pakke. Derfor forventer de at raske internettlinjer er på plass.

– Artistene og crewet deres vet at Norge er langt fremme med internetteknologi. Dermed forventer de enda mer av oss. Da er det viktig at vi kan levere stabile og raske linjer, sier Nes.

HENTER DE STØRSTE: Frank Nes, daglig leder i Bergen Live, får de største artistene til Bergen.

Musikkmagi

Siden oppstarten i 2002 har Bergen Live arrangert et stort antall antall konserter, og listen over store artister som har gjestet Koengen er imponerende. Bruce Springsteen, David Bowie, Paul McCartney, Elton John, Metallica, Kiss, Coldplay, Rihanna, Kanye West, Iron Maiden og Rolling Stones er bare noen av dem som har spilt for musikkinteresserte vestlendinger.

Hver konsert samler over 20 000 fans på det som en gang var en viktig festning. Dermed blir det mer festing enn festning når Bergenfest og Bergen Live skaper musikkmagi på plenen.

UNDER BAKKEN: Fiberkablene er gravd ned slik at de ikke er til hinder eller sjenanse for noen.

Fiber som fungerer

– Vi har bygget redundante løsninger som gjør at internettlinjen er stabil. Vi har mange datarom, og hvis noe går ned, har vi andre linjer som er oppe, forklarer Rita Madsen Nødtvedt, salgssjef i BKK.

Det gjør Nes trygg på at fiberen fungerer.

– Vi har et godt samarbeid. Jeg kan når som helst ringe Rita som ordner alt for oss. Det har vært kjempegøy, latteren sitter løst, og det er en fin gjeng hos BKK som jobber for oss.

Og det er ingen tvil om at Nødtvedt er opptatt av kvaliteten:

– Jeg husker dere skulle ha en hemmelig pressekonferanse fra Snekkerbrakken. Dere skulle avsløre hvilken stor artist som skulle komme til Koengen. Det var fullt av pressefolk, og vi skrudde opp hastigheten på fiberlinjen. Da dere avslørte artisten, var jeg mer opptatt av å se på oppløsningen enn å høre hvem som skulle spille, ler Nødtvedt.

GODT SAMARBEID: Latteren sitter løst og dialogen er god mellom BKK og Bergen Live. Det sørger Rita og Frank for.

Forsvarlig samarbeid

En utfordring med å legge inn fiber og strøm på Koengen, er at alt er vernet. Men sammen med Forsvarsbygg som eier alle byggene, har Bergen Live og BKK kommet frem til gode løsninger.

– Det skal være minst mulig inngripen på området og byggene. Vi har derfor gravd ned fiberlinjene. Alt ligger gjemt under gresset, og boksene og strømmen er gjemt unna så godt det lar seg gjør, forklarer Nødtvedt.

I tillegg har Bergen Live finansiert to trafostasjoner, som BKK har installert på festningsområdet som supplerer strøm nok til en by på størrelse med Haugesund. Det er Nes fornøyd med.

– På den tiden konsertene finner sted, er strømforbruket på linje med en middels norsk by. Der mange bruker store og forurensende dieselaggregat, bruker vi strøm fra fornybar energi. Crewene som reiser med artistene blir imponert over at både fiber og strøm er så godt tilrettelagt, smiler Nes.

KAMUFLERT FIBER: Det er lagt mye innsats i å sørge for at fiberboksene ikke er sjenerede.