Den bergenske fiberlinjen

Boknafjorden, mulig løsning - LMG Marin/NORDWEST3D

Sikkerhet i høysetet

I skipsbransjen står sikkerhet i høysetet. Det gjelder like mye installasjoner til lands som til vanns – og selvsagt på nett.

– Vi er i en bransje hvor det er ekstremt viktig å ha sikre linjer, derfor kan jeg ikke si så mye om nettet vårt, sier Strømsnes.

Det er svært mye sensitiv informasjon, og mange som er ute etter bedriftshemmeligheter, noe som stiller store krav til internettleverandøren.

– BKK har hjulpet oss med å sette opp sikre linjer. Uten å gå nærmere inn på det, er vi fornøyde med sikkerheten, sier Strømsnes.

Stolt skipstradisjon

LMG Marin er en av Norges eldste uavhengige skipsingeniørfirmaer, og er blant de ledende skips-designerne i Europa. Historien begynte for 73 år siden da de tre ingeniørene Tor Lund, Johan Hagelsteen Mohr og Karl Albert Giæver-Enger, derav navnet LMG, gikk sammen om å tegne sjøsterke fartøy. I dag har selskapet tegnet og prosjektert flere enn tusen fartøy. Med hovedkontor i Bergen og avdelinger i Ålesund, Frankrike og Polen, er det helt nødvendig med effektiv og sikker kommunikasjon. Dermed spiller fiber fra BKK en viktig rolle, og linjen går fra Bergen og ut i verden.

Bergensfjord går mellom Haljem og Sandvikvåg og er drevet av gass og elektrisitet. Bergensfjord vant den anerkjente SHIPPAX-prisen for "fremragende ferjefremdrift" i 2006, og er tegnet av LMG Marin.

Vanntette skott

Omtrent som skip har vanntette rom som øker sikkerheten om bord, har også LMG Marin tette sikkerhetsløsninger som sørger for at viktig informasjon ikke lekker ut. Blant annet har de egne linjer mellom viktige punkt. Det gir både overlegen fart, stabilitet og ikke minst sikkerhet.

BKK kan sette opp sikre samband overalt i verden gjennom samarbeid med andre leverandører. Det gir en driftssikker og stabil tjeneste siden BKK og samarbeidspartnerne har kontroll over linjen fra ende til ende.

Med egne linjer fra BKK er du sikret at dataene dine ikke kommer på avveie.

Skylagring i fjellet

Til hvert skip kreves det dokumentasjon. Det er ofte snakk om flere tusen dokumenter, og med flere enn tusen tegnede skip, blir det mye data å ha kontroll på.

– Vi skjønte at vi måtte ha sikkerhetskopier av alle dataene våre et eksternt sted. Derfor har vi servere plassert inni et fjell med egne linjer fra BKK til det, forteller Strømsnes.

Fiberlinjene til BKK er en premissleverandør for at sikkerhetskopiene skal gå knirkefritt selv med store mengder viktig og sensitiv data.

Bruker ikke mer enn de trenger

Når Strømsnes ber om det, får hun tilsendt trafikkrapport fra BKK.

– Da ser vi hvor mye kapasitet vi bruker av linjene. Det gjør at vi kan se om vi har behov for raskere linjer eller om de vi har i dag holder.

BKK kan levere hastigheter opp til 10 gigabit i sekundet (10 Gbit/s), og det er både opp- og nedlastingshastighet. Trafikkrapportene fra BKK gir bedrifter innsikt i hvor mye av båndbredden de bruker, om de trenger en raskere linje, eller om de får dekket dagens behov.

Med trafikkrapport fra BKK har du full kontroll over hvor mye av båndbredden bedriften benytter seg av.

Egne serviceavtaler

LMG Marin har en egen serviceavtale med BKK. Det betyr at BKK garanterer en bedre oppetid, og at LMG Marin kan ringe BKK utenfor vanlig arbeidstid.

– Vi har vært kunder hos BKK siden 2003 og er veldig fornøyde. BKK har levert som de har lovet, og jeg er veldig fornøyd med stabiliteten vi får med fiber fra BKK. Jeg kan ikke huske at vi har hatt brudd på linjene. Det er forretningskritisk informasjon vi sender og mottar, og vi har fått god hjelp til å legge opp et stabilt og sikkert internett, avslutter Strømsnes.