Så enkelt sparer du strøm

Publisert 08. mars 2023

Det er tøffe tider, og strømregningen gjør det ikke akkurat enklere for oss. Om du ønsker å redusere strømforbruket og spare mye penger, kan du gjøre både små og store tiltak lommeboken din vil sette pris på – her er mange gode tips til hvordan du sparer strøm.

Foto: M. Wanvik

Det velkjente ordtaket “Mange bekker små…” gjelder for strømmen på flere måter. For det første koster jo ikke en omgang med vaskemaskinen eller tørketrommelen så mange kroner for hver gang. Dermed er det lett å ikke tenke så mye over forbruket i hverdagen, og da bruker du fort mer penger enn nødvendig.

Og det leder oss rett inn på den andre årsaken, som for så vidt er motsatt: For om du er flink til å være bevisst på forbruket ditt, kan du spare store summer både på kort og lang sikt.

Hva er gjennomsnittlig strømforbruk?

Dette kan være vanskelig å sammenligne, for det kommer selvsagt an på hvor og hvordan du bor, og om det er mange som bor sammen med deg. Og jo flere vegger du har ut i “friluft”, desto mer strøm bruker du. En enebolig bruker omtrent 26.000 kWh hvert år, et rekkehus 15.000 kWh og en leilighet 11.000 kWh.

Sjekk gjerne appen fra strømselskapet ditt. Der står forbruket ditt, og hos noen ser du også gjennomsnittet og de mest effektive i tilsvarende boliger som din.

Du kan også sjekke ditt forbruk ved å logge deg inn på Mine sider

Hvis du ligger over snittet – kanskje dette kan være spiren som bidrar til at du senker romtemperaturen eller isolerer loftet?

Hva bruker vi mest strøm på?

Som du ser bruker vi mest strøm på oppvarming, og spesielt dersom du bor i en enebolig – da går mer enn halvparten av strømutgiftene dine til dette. Det innebærer samtidig at det er her du har mest å hente, og dermed mest å spare.

Vi har laget en oversikt over gjennomsnittlig andel strømforbruk:

For deg som bor i eneboligFor deg som bor i leilighet
Oppvarming 53 %Oppvarming 25 %
Varmtvann 13 %Varmtvann 19 %
Kjøkken 11 %Kjøkken 15 %
Belysning 9 %Belysning 15 %
Elbillading 8 %Elbillading 13 %
Vask og tørk 4 %Vask og tørk 8 %
TV og elektronikk 2 %TV og elektronikk 5 %

Da er spørsmålet – kan du kutte strømregningen så raskt, enkelt og smertefritt som mulig?

De små tipsene som sparer strøm i hverdagen


Den store fordelen med de enkle tiltakene er at du neppe vil merke dem på kroppen, men du vil definitivt merke dem når strømregningen kommer.

Senk innetemperaturen

Dette er det mest effektive tiltaket du kan gjøre. For hver grad du senker innetemperaturen, senker du strømregningen med fem prosent. Det betyr at om du går fra 22 til 20 grader merker du neppe noe, men du kan altså spare 10 prosent av regningen – bare det kan faktisk utgjøre mange hundrelapper i måneden. Det er det verdt, og i verste fall må du ta på deg en genser.

Skru av lys, TV og data

Det burde være unødvendig å si, men vi gjør det likevel – skru av lysene i rom du ikke er i. Du skal slippe å skru av TV-en, men når du går og legger deg er det smart å trekke ut kontakten. Det er fordi enkelte trekker nesten like mye strøm når de er av. La det bli en vane å gjøre det samme når du er ferdig å jobbe på PC-en for dagen, og når barna er ferdige med gamingen.

Lad elbilen når strømprisene er lave

Aller først – lader du elbilen fra stikkontakten? Den er ikke laget for å levere strøm i timevis, hvilket kan føre til varmgang og i verste fall brann. Invester heller i en smartlader. Da kan du få inntil 20 prosent lavere strømpris, siden laderen kan styres til å lade når prisen er lavest. Du har også de samme mulighetene til å styre ladingen i bilens app og hos strømleverandøren din.

Smart strømstyring

Og mens vi er inne på det smarte – med et smart strømsystem kan du blant annet fjernstyre lys, varme, varmtvannsbereder og elbillader hjemme og på hytta selv om du ikke er der. Samtidig kan du sørge for å bruke strømmen når den er på sitt billigste, og det gjør det enkelt for deg å justere forbruket. Alt styres via et panel eller en app, og systemet kan bygges ut etter hvert.

Fyll opp vaskemaskinen og oppvaskmaskinen

Uansett om du skal vaske klær eller kopper – la maskinene være fulle før du setter dem i gang, og bruk gjerne økoprogram. Når det gjelder klærne er det liten forskjell på resultatet om du går ned fra 60 til 50, eller fra 40 til 30 grader, men du sparer strøm for hver eneste vask. Og du – la tørketrommelen være, og heng heller klærne på stativet. Gjerne ute, hvis du har mulighet til det.

Spar på vannet

Tiden for de lange dusjene er dessverre over – tar du en varm dusj på 15 minutter hver dag, koster dette deg nesten 5000 kroner i året. Så bruk kortere tid, senk temperaturen litt, skru av vannet mens du såper deg inn og monter gjerne en sparedusj. Og om du vasker for hånd eller pusser tennene, ikke la vannet renne. Forresten, har du en kran som drypper? Fiks den i dag.

Tetningslister på vinduer og dører

Her kan det være mye å spare på et enkelt tiltak. Et par ruller på karmene tetter små sprekker og hindrer trekk, og kan spare deg for tusenvis av kroner i året. Tetningslister finnes i flere varianter, men velg silikon da disse kan vare i 15 år. Men – dersom sprekkene på vinduene og dørene er for store og ikke lar seg reparere, bør du bytte. Det kan du lese mer om lenger nede.

Her kan du finne mer informasjon om nettleie

De litt større tipsene som sparer enda mer strøm i hverdagen

Hvis du ønsker, kan du sette i gang større prosjekter for strømsparing i hjemmet ditt. I noen tilfeller kan det være en stor investering, men du vil også tjene desto mer på sikt.

Vinduer og ytterdør

Om vinduene og dørene er mer enn 30 år gamle, bør du vurdere å kjøpe nye – noe som i tillegg er energisparende. Større sprekker, punkterte glass, dugg på innsiden og problemer med å åpne og lukke er tegn på at du fyrer for kråka. Er du usikker, ta stearinlystesten. Blafrer flammen ved listene på vinduene og dørene er det trekk, og da bør de byttes i løpet av kort tid.

Etterisolering

Bor du i et eldre hus? Da vil etterisolering være en smart og langsiktig investering. Dette er et enkelt, miljøvennlig og strømsparende tiltak – bare det å legge isolasjon på loftet kan betale seg allerede etter tre år. Dersom du lurer på om du bør etterisolere, ta en titt på takrennene dine. Hvis det henger istapper fra dem når det er kaldt, betyr det at her er det bare å sette i gang.

Tenn flammen

Har du peis eller ovn hjemme? I så fall er det bare å fyre opp. Har du ikke peis eller ovn? Da bør du skaffe deg en, men sørg for at den er rentbrennende. Eldre vedovner har en virkningsgrad på 50 prosent av veden, mens en rentbrennende kan ha en virkningsgrad på inntil 85 prosent. Og fordi den er mer effektiv får du færre partikler og bedre inneklima – og lavere strømregning.

Kjøp varmepumpe

Stadig flere norske hjem har varmepumpe, og om du ikke har skaffet deg en – nå er tiden inne. En luft-til-luft-varmepumpe fås i mange flotte design, og monteres raskt av en proff. Hvilken varmepumpe du bør ha og hvor mye den vil koste kommer an på boligen, men investeringen er som regel spart inn i løpet av tre til seks år. Og med dagens strømpriser vil det gå enda fortere.

Kan du få Enova-støtte?

Enova gir støtte til en lang rekke strømsparingstiltak. Noen av eksemplene er energirådgivning, smart strømstyring, smart varmtvannsbereder, vannbåren varme, balansert ventilasjon, solcelleanlegg og oppgradering av bygningskroppen. Avhengig av hva du gjør, varierer støtten fra 5000 til 150.000 kroner.

Her kan du lese mer om støtte til smarte energi- og klimatiltak fra Enova (åpnes i nytt vindu)


Det finnes selvsagt mye mer du kan gjøre for å få ned strømregningen. Du kan senke temperaturen ytterligere om natten og i rom du ikke bruker, la være å bruke badekaret, kjøpe LED-lyspærer, og gjøre noe så enkelt som å rense varmepumpen.
Visste du forresten at du sparer strøm når du trekker for gardinene?

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler